
اعتراض جمعی از دانشجویان علوم پزشکی مقابل وزارت بهداشت00 نظر

همه ساله تعداد زیادی از علاقمندان ادامه تحصیلات عالیه به خارج از کشور رفته و در دانشگاههای مختلف با سطوح علمی و درجه اعتبار متفاوت مشغول به تحصیل میشوند.
رشتههای پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی را احتمالا باید پرطرفدارترین رشتههای تحصیلی در بین متقاضیان تحصیل در خارج از کشور دانست. سالانه عده زیادی از متقاضیان که امکان تحصیل (در این رشتهها) در دانشگاههای داخلی را بدست نمیآورند تلاش میکنند از دانشگاهی در خارج از کشور پذیرش گرفته و به این ترتیب خواسته خود را محقق کنند. شرایط اخذ پذیرش، شهریه، هزینه زندگی، امکانات کشور و شهر محل تحصیل و کیفیت آموزش معیارهای افراد برای انتخاب مقصد تحصیلشان است و البته موضوع تایید مدارک تحصیلی خارج از کشور که شاید بر هر چیز دیگر مقدم باشد.
در ایران ضوابط و مقررات نظام آموزشی در رشتههای گروه پزشکی مورد توجه زیادی قرار دارد و به لحاظ حیاتی بودن موضوع خدمات پزشکی، ضرورت دارد مدارک تحصیلی و سطح علمی دانشآموختگان رشتههای گروه پزشکی خارج از کشور در بدو ورود به کشور بر اساس معیارهای ضروری تدوین شده مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرند، تا در صورت مشاهده نقص یا کاستی در تجربیات دانش آموختگان مذکور نسبت به معرفی دانش آموختگان جهت طی دورههای تکمیلی در دانشگاههای علوم پزشکی داخل کشور اقدام گردد.
یکی از اولین سؤالات متقاضیان تحصیل رشتههای پزشکی در خارج از کشور این است که آیا دانشگاه مورد بحث، مورد تأیید وزارت بهداشت کشورمان است یا خیر؛ و اینکه پس از پایان تحصیل، مشکلی برای تأیید مدرکشان پیش نیاید، از مهمترین دغدغههایشان است. مسلماً کسی دوست ندارد زمان و هزینه زیادی را در کشوری دیگر صرف گرفتن مدرکی کند که مورد تأیید وزارت بهداشت نباشد و پس از فراغت از تحصیل نتواند در زمینه تحصیلی خود کار کند.
وزارت بهداشت کشورمان دانشگاههای پزشکی کشورهای دیگر را در 3 دسته قرار میدهد؛ دستهای به شکل قطعی مورد تأیید این وزارتخانه هستند مانند کشورهای هند ،ترکیه ، ایتالیا و … ؛ دسته دیگر به شکل مشروط مورد تأیید هستند مانند روسیه، مجارستان، اوکراین و … ؛ و دسته سوم که به هیچ شکل مورد تأیید نیستند مانند ارمنستان، چین، بلاروس. نکته مهم در مورد دانشگاههای دسته سوم (نامعتبر) برای متقاضیان مشمول این است که معافیت تحصیلی شامل این دسته از دانشگاهها نمیشود و برای استفاده از معافیت تحصیلی باید حتما از دانشگاه مورد تأیید (قطعی یا مشروط) پذیرش بگیرند.
قابل ذکر است ارزشیابی مدارک دانشگاههای مشروط، به داشتن شروطی دیگر بستگی دارد که در مقالهای مجزا به صورت کامل شرح خواهیم داد.
مورد تأیید بودن قطعی مدرک یک دانشگاه البته به این معنی نیست که فارغالتحصیلان رشتههای پزشکی از این دانشگاه، بعد از بازگشت به کشور بلافاصله میتوانند بعنوان پزشک، دندانپزشک یا داروساز مشغول به کار شوند. مدرک این افراد ابتدا باید تأیید شود و برای تأیید مدرک هم دانشجویان فارغ از تحصیل باید در آزمون مربوط به رشته خود شرکت کنند. در واقع حساسیت مشاغل پزشکی که با جان و روان مردم سر و کار دارند باعث شده وزارت بهداشت، برای تأیید مدارک فارغالتحصیلان رشتههای پزشکی، سختگیرانه عمل کند.
نکته مهم در مورد اعتبار دانشگاهها که به صراحت در آئیننامه ارزشیابی مدارک ذکر شده این است که تأیید بودن و نبودن یک دانشگاه، در زمان شروع تحصیل فرد ملاک است و تغییرات احتمالی بعد از آن، تأثیری در تأیید شدن یا نشدن مدارک ندارد. نکته مهم دیگری هم درباره مدارک دیپلم و پیشدانشگاهی متقاضیان ارزشیابی هست؛ مدارک آن دسته از فارغالتحصیلان رشتههای پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی که دیپلم متوسطه و پیشدانشگاهی علوم تجربی یا ریاضی فیزیک ندارند ارزشیابی نمیشود.
علت تجمع دانشجویان مقابل وزارت بهداشت
با این توضیحات میتوان دریافت که آزمون ارزشیابی دانش آموختگان داروسازی خارج از کشور نیز یکی از موارد لازم اعتبارسنجی تخصص دانشآموختگان از سوی وزارت بهداشت است.
در حقیقت دانشجویان و فارغ التحصیلان داروسازی تحصیل کرده در خارج از کشور چنانچه قصد بازگشت به کشور و ادامهی فعالیت در ایران را داشته باشند، باید در این آزمون پذیرفته شوند؛ این آزمون دو بار در سال برگزار میشود، دی ماه و مرداد ماه.
اما امسال به علت شیوع ویروس کرونا، آزمون ارزشیابی دانشآموختگان داروسازی خارج از کشور همزمان با آزمون جامع داروسازی دانشجویان داخل، در ۱۵ ام اسفند ماه برگزار شد.
عدم اطلاع دقیق از زمان برگزاری آزمون و همچنین تاخیره دوماهه در برگزاری آن باعث شد تا شرکت کنندگان، خصوصا دانشجویان داروسازی هند و قبرس، در اخذ پذیرش دانشگاه با مشکلات متعددی از جمله عدم پذیرش دانشجویان توسط دانشگاه به علت شروع ترم تحصیلی مواجه شوند. برآیند این مشکلات، دانشجویان را بر آن داشت تا اقدام به تجمع و اعتراض مقابل وزارت بهداشت نمایند.
گذشته از مشکلاتی که به زمان نامناسب برگزاری آزمون مربوط میشود، اعتراض این دانشجویان بر روند برگزاری آزمون و نحوه طراحی سوالات است، دانشجویان معترض معتقد هستند برخی از ارفاقات که در دورههای گذشته به شرکت کنندگان در این آزمون اختصاص مییافت، در این آزمون وجود نداشته و همچنین برخی از سوالات اشتباه طراحی شده که اگر نمره این سوالها به دانشجویان اختصاص داده شود آنها پذیرفته خواهند شد.
این دانشجویان، طی نامهای خطاب به وزارت بهداشت و با پیگیری از سازمان سنجش، به ۱۲ الی ۱۳ مورد اعتراض کردند که به اکثر این موارد توجهی نشد و فقط یک مورد را ارزیابی کردند؛ و همچنان منتظر هستند تا نقطه اثری در روند پذیرش دانشگاهها حاصل شود.
منبع: دکتر سیاوش پورحسین؛ دبیر انجمنهای اسلامی دانشجویان در قبرس
نظرات ( 0 )